MinnaKuusjrvi Muutoksia tarvitaan

Tasa-arvo parisuhteessa?

Moni on vitsiksi luullut, kun mieheni kertoo minun kuorivan hänelle perunat valmiiksi. Samaten valmistan aamupalan ja teen miehelleni eväät töihin. Teen tämän ja monta muuta asiaa rakkaudesta. Yritän myös parisuhteessa noudattaa sitä neuvoa, että kohtele toista niin kuin haluaisit itseäsi kohdetavan. Feministit ovat varmaan kauhuissaan, eihän näin voi tehdä, on muistettava miesten ja naisten välinen tasa-arvo. Miksi parisuhteessa edes pitäisi pyrkiä täydelliseen tasa-arvoon? Nainen ja mies ovat erilaisia. Miehelle sopii yleensä paljon paremmin ruumiilliset raskaat työt ja naiselle kodin sisätyöt. Jos oikein tarkkoja ollaan, meillä mies voisi ehkä valittaa siitä, ettei tasa-arvo pelaa. Hänellä kun riittää virtaa aamusta iltaan; täyden työpäivän jälkeen puuhastelee illat kotitöiden merkeissä. Puuhommia yms. riittää. Jos itse jaksaisin yhtä paljon tehdä töitä, kotimme kiiltäisi puhtauttaan ja tuoreet leivonnaiset tuoksuisivat joka päivä.

Kun ikää ja kokemusta tuli epäonnistumisien myötä, tajusin parisuhteen yhdeksi tärkeimmäksi kulmakiveksi rakkauden lisäksi toisen kunnioittamisen. Kumpikaan ei ole täydellinen, mutta puolisostani löytyy piirteitä, joita todella arvostan. Vuosien varrella on koettu ylä- ja alamäet.

Odotammeko elämän olevan täydellistä? Pitäisi olla hieno talo, uusi auto, huonekalut viimeistä trendiä… Onnea nuo eivät kuitenkaan tuo tullessaan, velkaa kyllä moninkertaisesti. Miksei voisi tyytyä vähempään? Käytettyinä ostetut huonekalut, auto jolla pääsee paikasta A paikkaan B. Nautin tästä oman pihapiirimme rauhasta, lähimpiin naapureihin on muutama sata metriä matkaa. Nautinnollisia, rentouttavia hetkiä voimme viettää kesäiltaisin pihasaunan lauteilla. Pienet hyvät arkiset asiat saavat murheet unohtumaan.

Aivan kuten parisuhteessa, voimme samalla tavalla kohdella kaikkia muitakin. Miettien, mitä voisin toisen hyväksi tehdä, missä voisin auttaa. Maailma olisi paljon parempi paikka elää…

 

Tämän laulun mieheni kaima esitti hääkirkossamme:

”Entä sitten kun linnut on lähteneet ja verkkaan käy virtojen juoksu.

Entä sitten kun päivät on viilenneet ja poissa on nurmien tuoksu.

Sinä vieläkö viivyt mun vierelläin tuuli tuiskuna lunta kun heittää.

Yhtä kätesi löydänkö kädestäin paksu jää vaikka muistoja peittää.

Entä sitten kun päivät jo hämärtyy se pois viekö elämän uskon.

Entä sitten kun eessämme värjäytyy ranta taivaan jo väreillä ruskon.

Sinä vieläkö viivyt mun vierelläin aallot raueten iltaan kun taipuu.

Yhä kuiskaatko hiljaa mun nimeäin päivä lopulta mailleen kun vaipuu.

Entä sitten kun lyhenee askeleet on haaveiden tilalla muistot.

Entä sitten kun silmiin saa kyyneleet nauru lasten ja leikkipuisto.

Sinä vielä jos viivyt mun vierelläin kun on kaikki jo sanottu kerran.

Sulle ojentaa tahtoisin elämäin se on sun yhden elämän verran.”

- Timo Koivusalo -

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän TenkaIssakainen kuva
Tenka Issakainen

Täällä feministi ihmettelee lähinnä sitä, miksi perunat pitäisi ylimalkaan kuoria, jos ne on pesty. Mut mahtavaa että on löytynyt naiselle sopiva homma.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

"... miksi perunat pitäisi ylimalkaan kuoria, jos ne on pesty."

- Ehkä selitys löytyy siitä makuasiasta, etteivät kaikki halua syödä perunaa kuorineen.

Käyttäjän MinnaKuusjrvi kuva
Minna Kuusjärvi

Miksikö kuorin perunat? Pääasiassa syömme itse kasvatettuja perunoita. Ne eivät ole aina niin täydellisiä kuin kaupasta ostetut, rupisia on seassa. Enkä jaksa niitä niin hyvin harjata puhtaaksi, ettei yhtään multaa jäisi. Lisäksi olen lukenut, että perunan kuoressa on myrkkyä, joka toimii perunan suojamekanismina tauteja ja tuholaisia vastaan.
"... löytynyt naiselle sopiva homma." Enhän minä miestäni näin paljon passaisi, jos muualla töissä kävisin. Teen etähommia kotona :)

Käyttäjän tuomasheikkila kuva
Tuomas Heikkilä

Ei toisen paapomisessa ole mitään vikaa kunhan se tapahtuu omasta halusta eikä pakosta

Käyttäjän MinnaKuusjrvi kuva
Minna Kuusjärvi

Näin juuri, omasta halusta. Jos toinen pakottaisi, en taatusti tekisi. Maailma on vain jotenkin mennyt siihen suuntaan, että pidetään vääränä, jos haluaa toista passata. Onko jäänteitä kenties niiltä ajoilta, jolloin naisten oli pakko miehiään palvella?

Käyttäjän MarinaLindqvist kuva
Marina Lindqvist

No ei kai se ole mikään tasa-arvoasia jos itsekukin tekee mitä tykkää tehdä? Meillä toinen kokkaa, toinen tiskaa, talousasiat hoitaa se toinen kun toinen tienaa. Aivan normaalia työnjakoa perheessä. Paitsi siivooja siivoo kun kumpikaan ei tykkää siitä.

Käyttäjän HarriNissinen kuva
Harri Nissinen

No ei tässä voi kuin kompata suurinta osaa kommentoijista. Kunhan paketti toimii ja jokainen on itse tyytyväinen osaansa. Ei kai kenelläkään pitäisi silloin olla mitään moitittavaa sitä, että millainen dynamiikka suhteessa vallitsee, oli sen muoto sitten mitä olikaan.

Kaikkea löytyy, subit ja domit sukupuoleen katsomatta, miellyttäjät, tasapäistäjät etc.

Ihan sama, kunhan jokainen elää itselleen sopivan näköistä elämää.

ps. Näistä parisuhderooleista varmaan olisi ihan hyvä keskustella enemmänkin jo parinmuodostuksessa. Tutustumisprosessissa sitä voi olla jollain tapaa kuoressa ja sitten tulee puskista, jos toinen ajan myötä kuoriutuukin dominoivaksi. Itsetuntemus nousee omaan arvoonsa.

Käyttäjän MinnaKuusjrvi kuva
Minna Kuusjärvi

Yksi isoimpia ongelmia on, jos sattuu törmäämään narsistiin. Tämä kun osaa näyttää parhaat puolensa niin kauan, kunnes on saanut toisen satimeen. Narsisti ei osaa oikeasti edes rakastaa.

Toimituksen poiminnat