MinnaKuusjrvi Muutoksia tarvitaan

Harmaa talous kitkettävä pois

Miksi pimeää työvoimaa käytetään? Yksi syy voi olla työntekijän taloudellinen tilanne. Moni sellainen, jolla on ulosotossa velkaa, tekee joko kokonaan pimeitä töitä tai sitten osittain. Tähän auttaisi ulosottojärjestelmän muuttaminen. Suojaosuuksiin ei ole tehty aikoihin korotuksia. Jos on paljon työmatkakuluja, näitäkään ulosotossa ei huomioida lainkaan. Perustellaan sillä, että ne saa vähentää verovähennyksenä. Jos itselläni olisi työmatkaa yhteen suuntaan 40 km, eikä julkisilla kulkuneuvoilla pääsisi työmatkaa kulkemaan, veroissa huomioitaisiin 1300 euroa vuodessa. Ulosottomies veisi tästä verohyödystä yli 400 euroa. Oman autoni bensakuluihin työmatkoilla menisi 1700 e.

Ehdotankin, että työmatkojen omavastuuosuus poistetaan ja ulosoton suojaosuus lasketaan tapauskohtaisesti. Ulosotossa pitää huomioida mm. työmatka-, lääke-, lääkäri- sekä asumiskulut. Jos harmaa työnteko saataisiin pois, olisi myös velkojilla parempi mahdollisuus saada velat perittyä.

Miksi yrittäjä myy pimeästi? Jostain on pakko yrittäjän itselleen palkka saatava. Moni yrittäjä odottaa kauhulla alv:n maksupäivää. Palvelualoilla vero tuntuu kohtuuttomalta, alv-vähennyksiä ei paljoa ole, myynnistä joutuu isoimman prosentin mukaan alvia maksamaan. Jotkut ovat esittäneet arvonlisäveron alarajahuojennuksen nostoa jopa 30.000 euroon. Tuo raja koskee liikevaihtoa, josta vähennetään kaikki yrityksen kulut, joten tämäkään ei kokonaan poista sitä ongelmaa, mistä pienyrittäjä itselleen palkan saa. Joidenkin palvelualojen alv-% pitäisi alentaa.

Yel-maksut ovat myös pienyrittäjille usein kohtuuttomia. Maksu ei ole sidottu millään tavalla siihen, paljonko yrittäjä tienaa. Yel-työtulo määritellään sen mukaan, paljonko vastaavasta työstä saisi palkkaa. Sillä ei ole merkitystä, paljonko yrittäjä pystyy itselleen palkkaa ottamaan. Vaikkei puoleen vuoteen olisi mitään tuloja, yel-maksu on kuitenkin maksettava. Nämäkin epäkohdat pitää muuttaa.

Pienyrittäjien asemaa voidaan monin eri tavoin helpottaa jos vain haluja löytyy.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

ALV ei vaikuta periaatteessa kuin menekkiin eikä siinäkään kilpailun vuoksi vaam yleisen hintatason vuoksi. Jos yrittäjä "siirtää syrjään" kaikki asiakkailta saadut ALV-maksut saman tien ja maksaa sieltä sitten ALV:t, niin asiassa ei ole muuta ongelmaa kuin tilinpidollinen kiemura.

Voi olla, että sähköisen maksujärjestelmän edelleen kehittyessä koittaa aika, että hintoihin sisältyvä ALV menee asiakkaan maksun yhteydessä suoraan valtiokonttoriin.

Käyttäjän MinnaKuusjrvi kuva
Minna Kuusjärvi

Näinhän sen teoriassa pitäisi mennä, mutta käytännössä huomattavasti vaikeampi toteuttaa. Pienyrittäjät ovat monesti taloudellisesti todella tiukalla, yrityksen kulujen lisäksi pitäisi vielä yrittäjälle itselleenkin jotain jäädä. Eri toimialoilla on huomattavia eroja, kotipalveluyrittäjillä yrityksen kasvu lähtee usein hitaasti liikkeelle. Voisiko starttirahoja jakaa toisella tavalla? Lähes jokainen aloittava yrittäjä saa starttirahaa, joillekin se on elintärkeä yrityksen alkuvaiheessa, jotkut pärjäisivät ilman sitä alusta alkaen.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Pienyrittäjät ovat usein tiukalla, mutta ei se ole ALV:n syy. Päinvastoin, ALV-tilitykset yritykselle antavat väliaikaista kassavrtaa eli korotonta lainaa. Miten tilanne paranisi, jos sitä ei tulisi? ALV ei rasita yrityksiä muutoin kuin liiketoiminnan menekin kannalta. Jos ALV:ta ei olisi, niin menekki voisi olla parempi.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset