MinnaKuusjrvi Muutoksia tarvitaan

Hoitajamitoitus lakiin?

Vaikken vihreisiin kuulukaan, en voi olla mainitsematta Osmo Soininvaaran järkeviä ajatuksia asian suhteen. Blogissaan hän viittaa Hollannin käytäntöön eli vanhukset pisteytettäisiin RAI-indeksillä kunnon mukaan. Tietenkin pisteytys pitää tarkistaa säännöllisesti, koska vanhusten kunto yleensä huononee ajan myötä. Vihreiden virallinen kanta on, että nyt pitäisi päättää sitovasta hoitajamitoutuksesta. Kuuntelisivat tässä asiassa Soininvaarta…

Jos nyt väkisin runnotaan vähimmäismitoitukseksi 0,7 lakiin, mitä tästä seuraa?

Suomesta löytyy ihania, kodinomaisia hoiva-/perhekoteja vanhuksille. Pariskunta saattaa hoitaa kotonaan neljää tai viittä vanhusta. He eivät tarvitse ulkopuolista apua kuin satunnaisesti. Mitä kiinteä hoitajamitoitus heidän kohdallaan tarkoittaisi? Heidän pitäisi palkata ulkopuolisia työntekijöitä. Tämä johtaisi siihen, että hintoja olisi pakko nostaa. Toinen vaihtoehto olisi toiminnan lopettaminen.

Entäpä suurten hoiva-alan yritysten kohdalla? Heillä voi olla huomattavasti huonokuntoisempia vanhuksia. Jos lakiin kirjataan kiinteä hoitajamitoitus, tuskin nämä isoa voittoa tavoittelevat yritykset suostuvat ainuttakaan ylimääräistä hoitajaa palkkaamaan. Lakia he eivät rikkoisi, joten sanktioita ei voitaisi antaa. Tilanne ei korjaantuisi lainkaan.

Tällaista lakimuutosta ei hetkessä voida toteuttaa, koska pitää kuulla asiassa ensin kuntia, kaupunkeja sekä hoitoalan ammattilaisia. Oppositiopuolueet vaativat nykyistä hallitusta käsittelemään asiaa jo tällä hallituskaudella. Ottakaa päättäjät järki käteen! Kiireellä ei saa mitään hyvää aikaiseksi. Onko oppositiopuolueiden tarkoitus parantaa oikeasti vanhusten asemaa vai yrittävätkö vain painostaa nykyistä hallitusta tekemään kiireellinen lakimuutos, jotta hallitus saa taas syyt niskoilleen epäonnistumisesta?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän Kirsiomp kuva

RAI-järjestelmän mittareita

https://thl.fi/fi/web/ikaantyminen/rai-vertailukeh...

---

Minna, ymmärtääkseni tämä RAI-järjestelmä voisi olla yhtä aikaa hoitajamitoituksenkin kanssa.

Olen henkilökohtaisesti sitä mieltä, jos pariskunnalla on hoidossaan 4-5 vanhusta, niin kyllä he ovat ihan jaksamisen rajoilla. Pitäisi olla ohessa myös henkilökohtaista elämää ja joskus pariskunnasta on toinen sairaana tai muun syyn takia poissa. Neljän tai viiden vanhuksen hoidossa on ihan yhtä tarpeen olla 0,7 hoitajaa yhtä hoidettavaa kohti. Eli vähintään kolmen hoitajan työpanos päivittäin. Päiviin kun kuuluvat aina ne yötkin.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset