MinnaKuusjrvi Muutoksia tarvitaan

Kattoja toisensa jälkeen

Vuosikaudet olen odottanut, että systeemiä muutettaisiin. On monia sellaisia sairauksia, joiden takia lääkemenot ovat valtavat, terveyskeskuksissa käyntejä paljon ja saattaa jopa sairaalajaksoja olla useita.

Lääkkeiden kohdalla asiakas joutuu kerryttämään omavastuuta 572 euroon asti, jonka jälkeen joutuu maksamaan korvattavista reseptilääkkeistä vain 2,50 euroa/lääke/ostokerta. Vuoden alussa kerrytetään 50 euron alkuomavastuu. Löytyy myös useita sellaisia resptilääkkeitä, joista Kela ei korvaa lainkaan, koska kyseessä ei katsota olevan sairauden hoitamisesta.

Terveydenhuollon käyntien matkoissa on 25 euron omasvastuu/suunta. Näitä matkoja kerrytetään 300 euroon asti, jonka jälkeen saa taksikortin, jolla pääsee matkustamaan ilmaisesksi loppuvuoden ajan.

Terveyskeskus- ja sairaalamaksujen osalta maksukatto on 683 euroa, jonka jälkeen osan palveluista saa maksutta, lyhytaikaisista laitosjaksoista joutuu maksamaan 22,50 e/hoitopäivä.

Asetutaanpa pienituloisen pitkäaikaissairaan saappaisiin. Lääkemenoja hänellä on 200 euron edestä kuukausittain (tästä vähennetään Kelan korvaus). Tammikuussa hän joutuu maksamaan lääkkeistään 140 euroa, tämän jälkeen 120 euroa/kk, kunnes toukokuussa maksukatto tulee täyteen. Helmikuussa hänelle tulee viikon laitoshoitojakso, samaten maaliskuussa. Hoitopäivämaksu on 48,90 e. Nämä kaksi jaksoa maksavat 684,60 euroa, eli maksukatto meni täyteen. Terveyskeskuksessa tarkastuksissa ja laboratoriokokeissa hän joutuu käymään kaksi kertaa kuussa taksikyydillä. Näihin matkoihin menee 100 euroa/kk. Lisäksi matkat sairaalaan ja takaisin. Maaliskuun puolella matkojen vuosiomavastuu menee täyteen. Kolmen kuukauden terveydenhuollon kuluihin hänellä menee yli 1300 euroa.

Kyseisellä tapauksessa tilanne ei ole niin paha, jos hän pystyy saamaan toimeentulotukea. Tällöin hän saa nämä kaikki takaisin Kelalta. Mutta entäpä pienituloinen, jolla sattuu olemaan pari tonnia säästössä pahan päivän varalle tai tuloja juuri sen verran, ettei saa toimeentulotukea. Monella on laskuja, joita Kela ei huomioi toimeentulotuen menoina. Pienituloiselle maksukattojen kerryttäminen voi olla ylivoimainen tehtävä. Apteekista ei lääkkeitä laskulle saa, samaten taksimatkat pitää maksaa heti. Sairaalamaksuille voi pyytää maksuaikaa, mutta tuskin niitäkään pitkälle maksuajalle saa.

Voisiko asialle tehdä jotain? Yksi mahdollisuus olisi, että velotettaisiin niiltä henkilöiltä, joilla joka vuosi maksukatot täyttyvät, lääkkeistä 50 e/kk, taksimatkoista 25 e/kk. Terveyskeskus- ja lyhytaikaisista laitosmaksuista 50 e/kk. Isoja summia nuo ovat edelleenkin, mutta saisi kustannukset jaettua tasaisesti joka kuukaudelle. Vai pystyisikö yhteiskunta tulemaan vieläkin enemmän vastaan?

"Löyly on köyhän lasaretti" -Suomalainen sananparsi-

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän ahkalevisalonen kuva
Kalevi Salonen

Kaikkein yksinkertaisinta olisi poistaa lääkemaksut. Silloin poistuisi valtava määrä byrokratiaa. Ei tarvittaisi kattoja, laskutusta eikä monenmoisia korvauskäsittelyitä. Kaikki niihin kuluva raha menee Kankkulan kaivoon.

Suurimpana esteenä lääkkeiden maksuttomuudelle on ajasta jälkeen jäänyt apteekkijärjestelmä. Lääkkeiden jakeluketju kannattaisi virtaviivaistaa niin, että kaikki turhat toiminnot jäisivät pois ja läääkkeiden hinta laskisi rajusti (https://sites.google.com/view/pelkistetty-sote/). Maksuttomuus kyllä vähentäisi liiketoimintaa, mutta sen itsetarkoituksellinen ylläpitäminen on lähinnä veroihin verrattavissa oleva menoerä.

Käyttäjän MinnaKuusjrvi kuva
Minna Kuusjärvi

Täytyypä perehtyä tarkemmin laittamaasi linkkiin. Harvempi on asiaa tuolta kannalta esille tuonut. Tosiasiahan on se, että nykyinen lääkejärjestelmä rikastuttaa lääkefirmoja sekä apteekkareita. Monien kuntien tulotiedoissa apteekkarit kärkipäässä. Ja kuka maksaa viulut? Valtio ja veronmaksajat....

Käyttäjän ahkalevisalonen kuva
Kalevi Salonen

Ymmärrän, että apteekkarit vastustavat kaikkia lääkejakeluun liittyviä uudistuksia, koska ajattelevat tulojensa vähenevän. Näinhän meistä useimmat tekisivät.

Toinen puoli asiassa on kuitenkin, ettei edes tiedetä tarkoin mitä lääkkeiden maksuttomuus apteekkareille merkitsisi. Ensinnäkin ilmeisesti apteekit saavat karkeasti puolet tuloistaan vapaakauppalääkkeistä ja muista tuotteista. Lisäksi julkisen terveydenhuollon maksuttomat lääkkeet olisivat vain osa lääkkeistä. Jos esimerkiksi 50 % kansalaisista käyttäisi yksityistä terveydenhuoltoa, jossa apteekkien myymät lääkkeet korvattaisiin verotuksen kautta, apteekkareiden tulot eivät juurikaan muuttuisi. Nimittäin jos apteekkien verotus samalla muutettaisiin kokonaan yritysverotukseksi, reseptilääkkeiden myynnistä syntyisi suunnilleen samat tulot kuin ennenkin.

Näissä asioissa on etujen vahtimisen ohella mukana myös kaavoihin kangistuneisuutta. Yli satavuotinen apteekkilaitos on juurtunut syvälle ihmisten käsityksiin.

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin

Koko maksukattojärjestelmä on järjetön.
Sehän rakentuu ajatukselle, että jokaisella on euroissa samansuuruinen " oma vastuu " vuoden terveyskuluistaan.
Unohtaen mm sen, että koko potti saattaa rysähtää niskaan kerralla.
Kun se on vielä nerokkaasti jaettu eri ryhmiin , saattaa törmätä kevyesti 1000€n terveysmenoihin kuikaudessa 1000€n eläkkeellä.

Ihmisiä oikeasti vammautuu , sairastuu kroonisesti ja jopa kuolee tämän vuoksi.

Jos joku ei usko, kerron esimerkin :

Kunnallisen hammashoidon lasku kahden hampaan perushoidosta osin ostopalvelussa ( ei siis mitään proteeseja t vast) ostopalvelussa n 600€ (!) .
Samaan aikaan kallis pistoslääke n 200€.
Muut lääkkeet n 100€ .
Pakolliset taksimatkat liikkumisvaikeuden ja liikenneongelmien vuoksi osaan hammashoidosta yhteensä n 100€ .

Onko ihme, että lääkkeitä jää ostamatta, hampaat hoitamatta ja että perintätoimistot rikastuvat ?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset