MinnaKuusjrvi Muutoksia tarvitaan

Vaalirahat köyhille

Lähes kaikki ehdokkaat ja puolueet väittävät puolustavansa pienituloisia. Vaalitouhujen ympärillä pyörii miljoonia euroja. Puolueet sijoittavat oman osansa, ehdokkaat osan ja sitten vielä ay-liikkeet antavat vaalitukea tietyille puolueille. Lisäksi jotkut yritykset ja yksityishenkilöt antavat lahjoituksia.

Uskaltaako yksikään puolue tai ehdokas jättää mainostamatta? Kuinka monen köyhän/pienituloisen elämä helpottuisikaan, jos vaaleihin käytettävät rahat lahjoitettaisiin heille, esim. tuhat euroa/talous?

En varmastikaan ole ainoa, joka joutuu välillä hyvin tarkkaan laskemaan kaupassa ostoksiin menevän summan. Kerran kävi jopa niin, ettei tilillä ollut tarpeeksi katetta, jouduin osan ostoksista jättämään pois kaupan kassalla. Useamman kerran olen viidensadan euron autoani tankannut viidellä eurolla, kun ei vain enempää ole ollut käytettävissä. Tällaiset tilanteet hävettävät, toivoa vain vooi, ettei kukaan tuttu näkisi. Pitäisi päästä tästä häpeästä yli, monella muulla on ihan yhtä tiukkaa. Jos veroja ei tarvitsisi pienituloisten maksaa, itseni kohdalla se ainakin auttaisi.

Myönnän, että voin itsekin miettiä tarkemmin, mihin rahani kulutan. Autolla  ajoa voin varmasti vähentää. Kaupasta voi tuoda mahdollisimman monen päivän ostokset kerralla. En polta enkä juo, joten niiden kohdalla en voi säästää. Olen pyrkinyt siihen, että ostan vaatteita ja kenkiä vain tarpeeseen, en hetken mielijohteesta. Sähkön ja veden kulutuksessa yritämme olla tarkkoja. Onnistuimme jopa puolittamaan vuotuisen vedenkäyttömme, vaikka saunomme pääsääntöisesti joka päivä.

Kuinka moni poliitikko oikeasti ajaa pienituloisten asioita? Köyhänä olemisen ymmärtää vain toinen saman kokenut.

Voiko kansalaisten ääniä ostaa mainoksilla? Pääsevätkö läpi ne, jotka suurimmalla summalla itseään mainostavat? Viime kerralla pääsi kolme sellaista kansanedustajaa läpi, joiden vaalikampanja maksoi alle 5000 euroa. Olen kuullut, että jotkut puolueet eivät huoli ehdokkaiksi sellaista, jolla ei ole sijoittaa tiettyä summaa vaalikampanjaan. Puhutaan tuhansista euroista, ei satasista. Jos näin omassa puolueessani olisi, en voisi olla ehdokkaana.

Eikö tekojen ja asenteen pitäisi olla ratkaiseva tekijä, ei raha?

"Toivo lepää unelmissa ja mielikuvituksessa - ja niiden ihmisten rohkeudessa, jotka uskaltavat toteuttaa nuo unelmat." - Jonas Salk

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän PerttiKannisto1 kuva
Pertti Kannisto

Vaalirahat ovat veroista maksettu, miksi ei suoraan sitten KELA:n käyttöön.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

"Voiko kansalaisten ääniä ostaa mainoksilla? Pääsevätkö läpi ne, jotka suurimmalla summalla itseään mainostavat? Viime kerralla pääsi kolme sellaista kansanedustajaa läpi, joiden vaalikampanja maksoi alle 5000 euroa."

Tottakai voi. Nuo kolme olivat säännön vahvistavia poikkeuksia.

Yhteiskunnan käskytysketju

Käyttäjän MarinaLindqvist kuva
Marina Lindqvist

Jos Suomessa on vaikkapa 100000 köyhää perhettä, ja heille kaikille annettaisiin se tonni, kuten ehdotit, niin oletko laskenut, että ehdokkaiden vaalibudjetit riittäisivät siihen? Epäilen.

Käyttäjän MinnaKuusjrvi kuva
Minna Kuusjärvi

Mistään ei taida saada tarkkaa summaa, paljonko vaaleihin oikeasti käytetään rahaa, koska tarvitseeko ei valittujen ilmoittaa vaaleihin käyttämiänsä rahoja. Viime kerroilla on ollut n. 2000 ehdokasta eduskuntavaaleissa. Jotkut sijoittavat jopa 100.000 e vaaleihin ja sitten löytyy niitä, jotka jäävät alle tuon 5.000 euron.

500 euroakin olisi iso summa monelle, tämä tonni oli vain sellainen heitto. Mutta ajatus oli se, että moni päättäjä haluaa pitää köyhät köyhinä, ei oikeasti haluta auttaa.

Voitaisiinko puoluetuki poistaa tai pienentää? Menneenä vuonna sitä myönnettiin lähes 30 miljoonaa euroa...

Käyttäjän KaisaJrvi kuva
Kaisa Järvi

Asiat mitä ehdokas ajaa pitäis olla se millä pääsee kansanedustajaksi. Rahan valta pitäs poistaa tästä kokonaan. Nuoret työttömät ja opiskelijat sais edes jonkinlaisen mahdollisuuden. Tämä mahdollistas jossakinmäärin demokratian toteutumista.

Toimituksen poiminnat