Älä erehdy valittamaan Kelan päätöksistä

Viime viikkojen aikana olen tarvinnut rautaisia hermoja Kelan tekemien päätösten kanssa. Kyseessä on oman lapseni asiat, alle 25-vuotias, ammattikoulutusta vailla oleva. Oikeus työttömyysetuuteen alkoi vasta sen jälkeen, kun hän oli ollut 21 kalenteriviikkoa (velvoiteaika) työssäoloehtoon luettavassa työssä tai osallistunut työllistämistä edistäviin palveluihin. Tämä aika täyttyi vuoden 2017 kesällä. Tämän lisäksi hänelle määrättiin sekä kesä- että syyskuun alussa odotusaika sen takia, ettei ollut hakenut kouluun. Odotusaika on enimmillään 21 viikkoa. Tuosta ajasta vähennetään velvoiteajan jälkeen tehdyt työssäoloehtoon luettavat viikot. Kesäkuun alusssa lapseni sai Kelalta lausunnon, jossa oli määrätty 16 viikon odotusaika. Kesällä lapseni oli 9 viikkoa töissä eli omien laskujeni mukaan hänen odotusaikansa olisi vain 7 viikkoa.

Olimme eri mieltä Kelan ja Te-toimiston kanssa siitä, kuuluuko lapselleni määrätä syyskuun alussa odotusaika vai ei. Teimme tästä valituksen, joka on lähetetty sosiaaliturva-asioiden muutoksenhakulautakunnalle. Heidän käsittelyaikansa on keskimäärin 11 kuukautta. Valitus koski vain odotusaikaa, määrätäänkö sitä vai ei. Kuvittelin, että Kela voi tehdä päätöksen työmarkkinatuesta odotusajan mentyä umpeen (eli lokakuun loppupuolella). Kuinkas kävikään, Kelalla ollaan sitä mieltä, etteivät he voi käsitellä lapseni työmarkkinatukiasiaa ollenkaan vireillä olevan valituksen takia. Eli pitäisi odottaa ensi syksyyn, saako työmarkkinatukea vai ei.

Kelalle ja Te-toimistolle olemme laittaneet asiasta kyselyä, voidaanko oikeasti näin tehdä. Jos näin on, ei jää muuta vaihtoehtoa kuin perua valitus, jotta Kela voi taas asiaa käsitellä. Tämä ei kyllä mielestäni ole kansalaisen edun mukaista toimintaa. Pakotetaan näillä toimilla perumaan valitukset. Tietenkin lapseni voi hakea toimeentulotukea, mutta tämä on huomattavasti pienempi summa kuin työmarkkinatuki jo pelkästään sen takia, että lapseni virallinen osoite on vielä minun luonani.

Kuinka moni nuori ymmärtää näitä koukeroita? Itse olen joutunut lukemaan pykäliä useampaan kertaan ennen kuin pääsin asioista perille (tai ainakin kuvittelen päässeeni). Moni on varmasti lyönyt hanskat tiskiin, niin oma lapsenikin meinasi tehdä. Näillä näkymin lapseni lähtee tammikuussa vihdoin ja viimein opiskelemaan alalle, josta on haaveillut monta vuotta. Opintotukihakemus on jo vireillä, sen lisäksi alkaa kuukausittainen toimeentulotuen hakemisrumba.

Opin tästä kokemuksesta sen verran, että jos vielä joskus Kelan päätöksestä pitää valittaa, harkitsen moneen kertaan, teenkö sen vai en. Pitää ensin miettiä, mihin kaikkeen tämä valitus vaikuttaa.

"Uskon, että asioilla on aina tapana järjestyä." – Francoise Sagan-

MinnaKuusjrvi
Kristillisdemokraatit Äänekoski

Ammatti: kirjanpitäjä, Vankien Vanhemmat ry:n sihteeri
Elämässä voi tulla vastaan asioita, joihin ei ikinä olisi kuvitellut törmäävänsä. Tilanteita, joissa matto vedetään jalkojen alta pois. Kerta toisensa jälkeen on pitänyt kompuroida ylös. Ja kaikesta tästä oppinut, ettei niin isoa kuormaa harteille laiteta, etteikö sitä jaksaisi kantaa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu