MinnaKuusjrvi Muutoksia tarvitaan

Älä erehdy valittamaan Kelan päätöksistä

Viime viikkojen aikana olen tarvinnut rautaisia hermoja Kelan tekemien päätösten kanssa. Kyseessä on oman lapseni asiat, alle 25-vuotias, ammattikoulutusta vailla oleva. Oikeus työttömyysetuuteen alkoi vasta sen jälkeen, kun hän oli ollut 21 kalenteriviikkoa (velvoiteaika) työssäoloehtoon luettavassa työssä tai osallistunut työllistämistä edistäviin palveluihin. Tämä aika täyttyi vuoden 2017 kesällä. Tämän lisäksi hänelle määrättiin sekä kesä- että syyskuun alussa odotusaika sen takia, ettei ollut hakenut kouluun. Odotusaika on enimmillään 21 viikkoa. Tuosta ajasta vähennetään velvoiteajan jälkeen tehdyt työssäoloehtoon luettavat viikot. Kesäkuun alusssa lapseni sai Kelalta lausunnon, jossa oli määrätty 16 viikon odotusaika. Kesällä lapseni oli 9 viikkoa töissä eli omien laskujeni mukaan hänen odotusaikansa olisi vain 7 viikkoa.

Olimme eri mieltä Kelan ja Te-toimiston kanssa siitä, kuuluuko lapselleni määrätä syyskuun alussa odotusaika vai ei. Teimme tästä valituksen, joka on lähetetty sosiaaliturva-asioiden muutoksenhakulautakunnalle. Heidän käsittelyaikansa on keskimäärin 11 kuukautta. Valitus koski vain odotusaikaa, määrätäänkö sitä vai ei. Kuvittelin, että Kela voi tehdä päätöksen työmarkkinatuesta odotusajan mentyä umpeen (eli lokakuun loppupuolella). Kuinkas kävikään, Kelalla ollaan sitä mieltä, etteivät he voi käsitellä lapseni työmarkkinatukiasiaa ollenkaan vireillä olevan valituksen takia. Eli pitäisi odottaa ensi syksyyn, saako työmarkkinatukea vai ei.

Kelalle ja Te-toimistolle olemme laittaneet asiasta kyselyä, voidaanko oikeasti näin tehdä. Jos näin on, ei jää muuta vaihtoehtoa kuin perua valitus, jotta Kela voi taas asiaa käsitellä. Tämä ei kyllä mielestäni ole kansalaisen edun mukaista toimintaa. Pakotetaan näillä toimilla perumaan valitukset. Tietenkin lapseni voi hakea toimeentulotukea, mutta tämä on huomattavasti pienempi summa kuin työmarkkinatuki jo pelkästään sen takia, että lapseni virallinen osoite on vielä minun luonani.

Kuinka moni nuori ymmärtää näitä koukeroita? Itse olen joutunut lukemaan pykäliä useampaan kertaan ennen kuin pääsin asioista perille (tai ainakin kuvittelen päässeeni). Moni on varmasti lyönyt hanskat tiskiin, niin oma lapsenikin meinasi tehdä. Näillä näkymin lapseni lähtee tammikuussa vihdoin ja viimein opiskelemaan alalle, josta on haaveillut monta vuotta. Opintotukihakemus on jo vireillä, sen lisäksi alkaa kuukausittainen toimeentulotuen hakemisrumba.

Opin tästä kokemuksesta sen verran, että jos vielä joskus Kelan päätöksestä pitää valittaa, harkitsen moneen kertaan, teenkö sen vai en. Pitää ensin miettiä, mihin kaikkeen tämä valitus vaikuttaa.

"Uskon, että asioilla on aina tapana järjestyä." - Francoise Sagan-

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Toni Rintala

Tuttu oli osa-aika työssä ja samaan aikaan opiskeli TE-keskuksen hyväksymää tutkintoa. Kurssit päättyivät jo vuosi sitten, tutkintotyö vielä puuttuu. TE-keskus ei pidä häntä enää opiskelijana (opiskelija-aika on vain lähiopetusaika, ei näyttötutkintotyön aika). Hän joutui sairaslomalle ja sai lääkäriltä sairaslomatodistuksen.

Mutta Kela päätti ettei sairaus estä (osa-aikaista) työntekoa ja eväsi viiden kuukauden päivärahat. Kela siis oli eri mieltä kuin hoitava lääkäri. Nyt en oikein tiedä onko tuttu sairaslomalla vai millä statuksella, mutta mistään hän ei saa rahaa elämiseen. Työtä ei saa, koska on sairaslomalla, mutta korvauksia ei saa, koska Kelan mielestä ei ole sairas..

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Sehän siinä on, että tuollaisessa tilanteessa olevat eivät oikein pysty odottamaan kuukausi- tai vuosikaupalla oikaisua, että saisivat edes jostakin rahaa. Monen talous menee noitten Kelan päätösten takia sekaisin vuosikausiksi. Kela ei kuitenkaan vitkuttelujaan ja vahinkojaan joudu korvaamaan, korkeintaan maksamaan jälkikäteen jotain tukia.

Jos Suomessa olisi perustulo, viranomaiset eivät pystyisi ajamaan ihmisiä määrättömäksi ajaksi tulottomaan tilaan. Nykyistä järjestelmää tuskin saadaan korjattua. Sehän pitäisi olla rikos, että valtio jättää heitteille ilman tuloja esimerkiksi sairastuneita ihmisiä.

Käyttäjän MinnaKuusjrvi kuva
Minna Kuusjärvi

Kannatan itsekin perustuloa. Jos perustulo olisi, paljon voitaisiin säästää käsittelijöiden palkkakuluissa. Moni on sanonut, ettei Kelan toimeentulotukipäätöksiin voi luottaa, lähes joka kerta löytyy virheitä.

Käyttäjän MinnaKuusjrvi kuva
Minna Kuusjärvi

Kelan asiantuntijalääkärit tekevät ihmeellisiä tulkintojaan. Latinankielisiä tulkintoja on vaikea maallikon ymmärtää, lausunnoissa voi olla vaikka mitä virheitä.
Yhdellä oli olkapää sökönä, Kelan lääkäri kommentoi lausunnossaan kämmentä ja totesi, ettei siinä ole mitään vikaa...

Käyttäjän tuominenanttijuhani kuva
Antti Tuominen

Sosiaalioikeuden pykälien tulkinnassa tuskin mitään laitonta, uskon että kela tekee kaiken pilkulleen lain kirjaimen mukaisesti. Tämä on aika tyypillinen esimerkki byrokraattisesta irrationaalisuudesta, jossa lain henki (= sen tarkoitus) hukutetaan juridistekniseen verbaaliseen hölynpölyyn, jolloin tuloksena on kansalaisen horisontista katsoen järjetön ja epäoikeudenmukainen päätös. Virkamiehellä puolestaan itsetunto kohenee, kun hän saa esitellä ylivoimaista juridista akrobatiaansa yksinkertaiselle lajitoverilleen, jonka ainoa argumentti on: "tää ei v***** mene nyt oikein".

Olen itsekin yrittänyt opiskella kelan jargonia kun minulle on lähetetty eläkepäätöksiä ja eläkkeensaajan asumistukipäätöksiä jne. Olen oppinut antamaan periksi. Soitan eräälle tutulleni sosiaalivirastoon jolloin hän katsoo päätökseni koneeltaan ja sitten hän selittää ne suomeksi. Huvittavaa, että vaikka tuttavani on työskennellyt sosiaalivirkailijana yli 25 vuotta ja tehnyt tuhansia samoja päätöksiä mitä kela tekee nykyään, aika ajoin hän toteaa: "piru vieköön, nyt en mäkään ymmärrä."

Mitä asialle voi tehdä? Toiset ehdottavat pommia kelan rakennuksiin, toiset laillisempia keinoja, kuten eduskunnan oikeusasiamiestä, oikeuskansleria, hallinto-oikeutta. Minä ehdotan, että joku kielellisesti lahjakas kirjaisi räikeimmät tapaukset yksien kansien väliin, toinen sosiaalisesti lahjakas (ja somevirtuoosi) kokoasi väärin kohdellut kansalaiset yhdeksi ryhmäksi ja kolmas, juridisesti lahjakas tekisi kaiken sen, mitä lakiteknisesti on tehtävissä, kuten ryhmäkanteen, valituksen EIT:een ja kansalaisaloitteen.

Kelan asenne (en tarkoita yksittäisiä virkamiehiä tai virkailijoita) on kansalaista kohtaan toisinaan alentuva ja ylimielinen. Kela on kuitenkin meidän omistama ja meitä palvelemaan tarkoitettu instituutio.

Käyttäjän MinnaKuusjrvi kuva
Minna Kuusjärvi

Kun toimeentulotuen käsittely siirtyi Kelalle, tehtyjen virheiden määrä kasvoi. Huolimattomuusvirheitä, esim. kaikkia lähetettyjä liitteitä ei käsitelty. Mutta on tässä jotain hyvääkin, että Kela toimeentulotukihakemukset käsittelevät, ei ole enää kuntakohtaisia tulkintaeroja. Tosin edelleen sosiaalitoimi käsittelee ennalta ehkäisevät ja täydentävät toimeentulotuet.

Lapseni tapauksessa ihmettelen sitä, että meni 40 vuorokautta aikaa saada vastaus, ettei Kelalla pystytä asiaa käsittelemään valituksen takia. Olisiko vieläkään vastausta tullut, ellemme olisi heitä asian tiimoilta pommittaneet.

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Minna, ei ilman pommittamista vastausta olisi kuulunut. Kun ei edes pommitusten kanssa.

Oma opintolainavähennysasiani on ollut nyt 6 vuotta "sisässä" Kelalla ja muilla asioihin "sekaantuneilla" tahoilla (opintotuen muutoksenhakulautakunta, vakuutusoikeus x 2, oikeuskansleri) ja ei mikään pommittaminen ole vielä auttanut.

Kelan etuus- ym. asioista kannattaa pyytää aina ensiksi Kelalta itseltään ns. itseoikaisu, ennen kuin etenee mihinkään muuhun vaiheeseen. Ja jos hyvin käy, niin Kela oikaisee oman päätöksensä. Siis jos hyvin käy - minulle ei niin käynyt... Odottavan aika on pitkä.

Käyttäjän MinnaKuusjrvi kuva
Minna Kuusjärvi

Kyllä meilläkin ensin itseoikaisua pyydettiin, ei auttanut. Jokin muutos näihin valitusasioihin pitäisi tehdä. Aivan liian kauan joutuu päätöksiä odottamaan. Jos toisin päin on kyse, että Kela on maksanut jotain etuutta liikaa, kyllä hyvin äkkiä ovat perimässä takaisin. Tuli kyllä tässä asiassa mieleen, että onkohan kenelläkään kokemusta siitä, jos valittaa Kelan perimispäätöksestä. Saako Kela periä takaisin ennen kuin muutoksenhakulautakunta on sen käsitellyt?

Toimituksen poiminnat