MinnaKuusjrvi Muutoksia tarvitaan

Pienyrittäjien ongelmat

Oman yrityksen perustaminen on monelle korkea kynnys. Yksi suurimmista huolenaiheista on se, pärjääkö yrittäjyyden myötä taloudellisesti. Kotiapupalveluja tuottavalla yrittäjällä saattaa mennä monta kertaa pidempään riittävän asiakasmäärän saamiseksi kuin esim. rakennusalan yrittäjällä. Jollakin voi olla kaikki sopimukset valmiiksi neuvoteltuina ennen yrityksen perustamista. Tällainen yrittäjä ei mielestäni tarvitsisi starttirahaa lainkaan. Sen sijaan jotkut yrittäjät tarvitsisivat tukea myös toisenkin vuoden ajan.

Yel-maksut, tilitoimiston laskut, verot... Maksettavaa yrittäjillä riittää. Heti yrityksen perustamisilmoituksen jälkeen alkaa puhelin soimaan. Puhelinmyyjät tekevät kaikkensa, että saisivat aloittavan yrittäjän panostamaan markkinointiin. Moni yrittäjä on mennyt halpaan, tilannut jonkun palvelun kuvitellen sen olevan pakollinen. Satoja euroja toisensa jälkeen saa uppoamaan näihin palveluihin. Yel-vakuutuksen kauppaajat eivät tarkista yrittäjältä, kuuluuko tämän oikeasti ottaa yel-vakuutus. Yrittäjä saattaa olla sivutoiminen ja toiminta niin pientä, että yel-työtulo jää minimirajan alle.

Kevytyrittäjyyttä mainostetaan paljon. Kirjanpito tehdään automaattisesti. Imettelen vain, neuvooko näitä kevytyrittäjiä kukaan esim. verovähennyksien suhteen. Voisivatko kunnat tarjota aloitteleville yrittäjille neuvonta- ja kirjanpitopalveluita?

Verotuksessa voitaisiin tulla enemmän pienyrittäjiä vastaan. Arvonlisäverotuksessa toiminta katsotaan vähäiseksi, jos liikevaihto on enintään 10.000 euroa. Tätä rajaa tulisi nostaa. Muuttaisin kotipalveluita tuottavat yrityksen arvonlisäverotuksen ulkopuolelle. Tällä hetkellä tuo verottomuus koskee terveydenhoito- ja sairaanhoitopalveluita. Suutareiden ja muiden käsityöläisten alv-kantaa pitäisi alentaa. Samaten myös muilla palvelualoilla, joilla ei paljoa arvonlisäverotuksessa vähennettäviä kuluja ole.

Suuryritykset pystyvät hakemaan erilaisia tukia investointeihin yms. Suuret ja keskisuuret osakeyhtiöt pystyvät laskelmoimaan osinkojen ja johtajien palkkojen välillä. Nämä hyödyt jäävät pois pieniltä toiminimiyrittäjiltä.

"Työlläkin elää, mutta kaupalla rikastuu" -Suomalainen sananparsi-

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat