MinnaKuusjrvi Muutoksia tarvitaan

Pakoon päässyt en

  • Kesäkaarata tuli pakokaara
    Kesäkaarata tuli pakokaara

Tänään iltapäivällä sain käydä nuorisopalveluiden "pakokaarassa". Pareittain sinne menimme, tehtäviä emme saaneet ratkaistua, aika kului aivan liian nopeasti. Mielenkiintoinen kokemus, näitä lisää! Samalla sai mahdollisuuden jututtaa nuorisotyöntekijöitä. Kysymykseen, mikä on nuorten suurin ongelma täällä, vastaus oli hetken mietinnän jälkeen päihteet. Muita esille tulleita ongelmia oli yksinäisyys ja pelaaminen.

Ehkä tupakointi on vähentynyt, mutta tilalle on tullut nuuskaaminen. Nuuskan haitat näkyvät vasta myöhemmin. Nuuskatuotteista on löydetty useita syöpää aiheuttavia aineita. Nikotiinia on paljon, joka aiheuttaa voimakkaan riippuvuuden. Suun limakalvot kärsivät, ienvetäytymät, ikenien syöpymiset...

Alkoholin käytön vähenemisestä nuorten kohdalla on puhuttu. Onko tämänkin tilalle tullut muut päihteet? Iltapäivälehdessä oli juttua siitä, kuinka turkulaisessa yläkoulussa välituntisin oppilaat käyttävät subua ja LSD:tä. Onko sama ilmiö levittäytymässä muualle Suomeen? Kannabiksen polttamista kokeilevat yhä nuoremmat. Osa jää koukkuun ja siirtyy vahvempiin aineisiin. Psykoosin vaaraa nuoret eivät ota tosissaan. Päihdeongelmien ratkaisuihin en tässä yhteydessä ota kantaa, ideoita kyllä löytyy, mutta niistä toisella kertaa.

Yksinäisyys. Kuinka moni oikeasti onkaan yksin? Ei ole ainuttakaan todellista ystävää. Yksinäiset ovat helppoja uhreja koulukiusaajille. Riittäisikö opettajilla resurssit havaita nämä yksinäiset? Voisiko etsivä nuorisotyö ottaa nämä yksinäiset siipiensä suojiin?

Vielä kymmenen vuotta sitten monilla vanhemmilla oli tiukat rajat pelaamisen suhteen. Älypuhelinten aikana pelaamisen valvominen on vaikeutunut. Mihin ovat unohtuneet lautapelit ja pihalla leikittävät porukkaleikit? Tässä olisi haastetta sekä kouluille että nuorisotyölle.

"Olet nuori vain kerran. Sitten sinun on keksittävä toinen selitys." - Billy Arthur-

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Toimituksen poiminnat