MinnaKuusjrvi Muutoksia tarvitaan

Irtisanomiskiista

Mikä on irtisanomiskiistasta johtuvan lakkoilun perimmäinen syy? En todellakaan usko siihen, että noin suuri meteli nostettiin ainoastaan pienten firmojen työntekijöiden tueksi. Ovatko he, joita tämä kiista oikeasti koskee, itse huolissaan irtisanomissuojen heikennyksestä? En minä ainakaan. Niin kauan kuin teen työni kunnolla, en usko saavani lopputiliä. En ainakaan ilman kunnollista syytä.

Ei yhdelläkään pienyrityksellä ole varaa laittaa hyviä työntekijöitä pihalle. Itse tuntemani yrittäjät pitävät näistä kiinni mahdollisimman hyvin. Tietenkin joskus henkilökemiat eivät toimi. Tällöin on molempien kannalta hyvä, jos työsuhde voidaan purkaa. Yksikään työntekijä ei halua olla työpaikalla, jossa on paha olla.

Ihmettelen sitä, miksei ay-liikeet puolusta esim. rakennusmiehien oikeuksia. Suurin osa näistä työpaikoista taitaa olla vuokrafirmojen kautta. Tällaisella työntekijällä ei ole minkäänlaista irtisanomissuojaa. Tänään voi tulla ilmoitus, ettei huomenna ole enää töitä. Mielestäni näiden oikeuksien puolesta olisi paljon tärkeämpää taistella. Miksei myöskään isoissa rakennuskohteissa käytetä enemmän suomalaisia työntekijöitä? Keski-Suomessa Äänekosken biotuotetehtaan ja Jyväskylässä keskussairaalan rakennustyömailla kuuli enemmän ulkomaan kuin kotimaan kieltä. 

Olin aina kuvitellut, että ay-liike maksaa omasta pussistaan ansiosidonnaisen päivärahan osuuden. Todellisuudessa tästä päivärahasta liitto maksaa itse vain 5 %:a, loputu tulee työttömyysvakuutusrahastosta. Eli siitä rahasta, joka peritään jokaiselta työnantajalta ja -tekijältä riippumatta siitä, kuuluuko liittoon vai ei. Tähän pitää saada muutos. Joko kaikille ansiosidonnainen päiväraha tai sitten liitot maksakoot omasta pussistaan. Pamin viime vuoden tulos oli yli 6 miljoonaa euroa ylijäämäinen, SAK vastaava luku yli 8 miljoonaa. Yleishyödyllisinä yhteisöinä ay-liikkeet eivät maksa edes veroja jättituloistaan.

Tarvitaanko ay-liikkeitä enää ollenkaan? Liittoon kuulumattomat voivat pyytää apua työsuhdeongelmiin työsuojelupiireiltä. Jos palkat sidottaisiin indeksiin, myöskään palkkaneuvotteluita ei tarvittaisi. Itse ainakin olen saanut sellaisen kuvan, että nykyään liitot ovat vain tiettyjen puolueiden asioita ajavia ja näitä tukevia yhdistyksiä.

 

"Lue joka päivä jotakin, jota kukaa muu ei lue. Ajattele joka päivä jotakin, jota kukaan muu ei ajattele. Tee joka päivä jotakin, jota kukaan muu ei ole tarpeeksi hölmö tehdäkseen. On mielelle pahasta olla aina osa yleistä mielipidettä." -Christopher Morley- 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän JukkaParviainen kuva
Jukka Kivi

Taitaa työsuojelupiiri keskittyä muuhun kuin työsuhteen riitoihin. Liittoon kuulumaton voi hankkia apua lakimiehiltä omaan piikkiin ja liiton jäsen saa maksuttoman oikeusavun liitoltaan.

Käyttäjän MinnaKuusjrvi kuva
Minna Kuusjärvi

Tiedän tapauksia, joissa työsuojelupiiri on puuttunut työnantajan ja työntekijän välisiin riitoihin. Ja ainakin yhdessä tapauksessa työnantaja joutui maksumieheksi.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Nyt sitten SAK ja STTK haluavat koko yhteistoimintalain uusiksi. Toivottavasti lainvalmistelu hoidetaan tällä kertaa jalat maassa, vaikkakin kolmikantaisesti. Muitten muassa STTK voisi kernaasti tutustua allalinkattuun casetapaukseen ja lukaista miten realistisesti ja vastuullisesti sen oma jäsenjärjestö 'puolusti' työntekijöiden etua mm. työaikakysymyksessä taantumavuonna 2015 erään suuren työpaikan monivaiheisissa tiukoissa yt-neuvotteluissa, joissa johto oli pyytänyt irtisanomisten välttämiseksi paikallisen sopimisen hengessä säästövinkkejä koko henkilöstöltä ;) - ks. http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/260227-a...

Toimituksen poiminnat